O MNIE

Mgr Dominika Musiałowska – psycholożka (spec. neuropsychologia), psychodietetyczka, promotorka zdrowego stylu życia, prezeska Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO, instruktorka sportowa (spec. fitness i nordic walking).

Ukończyłam studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej, dietetyki i psychologii zdrowia, psychosomatyki i somatopsychologii, pomocy psychopedagicznej i emocjonalnej w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Jestem także absolwentką studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna (specjalność PR i marketing).

Uczestniczę w licznych szkoleniach i kursach doszkalających oraz konferencjach naukowych z zakresu psychologii, psychiatrii, dietetyki i medycyny, zarówno jako uczestniczka, jak i prelegentka oraz organizatorka.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowałam psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziłam badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczeniaW pracy z pacjentami specjalizuję się w tematach dotyczących psychologii otyłości i żywienia, neuroróżnorodności (szczególnie spektrum autyzmu i ADHD u osób dorosłych), psychosomatycznych czynników wpływających na leczenie zaburzeń metabolicznych, neuropsychologii stresu i jego wpływu na zdrowie, oraz psychologii zdrowia.

Prowadzę konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla:

– pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi,

– osób chorujących na zaburzenia odżywiania się, depresję, zaburzenia lękowe, zaburzenia obsesyjno-kompulsyjnę,

– osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. 

Wsparcia w chorobie i jej leczeniu udzielam nie tylko pacjentom, ale także ich bliskim, prowadzę konsultacje dla rodziców dzieci chorujących przewlekle, szczególnie na otyłość i zaburzenia odżywiania się, a także z ADHD i będących w spektrum autyzmu.

Jestem autorką i współautorką 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Moje książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy :), a także autorką licznych artykułów i publikacji w prasie, na portalach internetowych oraz w publikacjach innych autorów.

Zawodowo jestem również prelegentką i organizatorką konferencji naukowych, szkoleń dla specjalistów i warsztatów edukacyjnych dla pacjentów, edukuję w mediach społecznościowych, wspieram pacjentów i dzięki własnemu doświadczeniu pokazuję, że można zmienić swoje życie i zadbać o zdrowie holistycznie, z naciskiem na zdrowie psychiczne, opierając się na aktualnej wiedzy naukowej.

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, należę do zespołu Interesariuszy zewnętrznych w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu, Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu oraz Rady Programowej kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu.

Pasjonuję się psychologią, psychosomatycznymi aspektami chorób przewlekłych, neuropsychologią, nutripsychiatrią oraz neuroróżnorodnością. Moje wcześniejsze doświadczenia zawodowe i zainteresowania dotyczyły psychologicznych i prawnych aspektów reklamy, marketingu i sprzedaży, szczególnie kierowanych do dzieci, a także komunikacji społecznej, medialnej (z naciskiem na media społecznościowe) oraz technik manipulacyjnych stosowanych w mediach.

Staram się pokazywać moim pacjentom, że stan zdrowia psychicznego ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia fizycznego, a kondycja fizyczna ma wpływ na zdrowie psychiczne i samopoczucie. Pomagam wrócić do zdrowia i przywrócić równowagę psychofizyczną, zwracając uwagę na wszystkie aspekty zdrowego stylu życia, nie tylko żywienie i aktywność fizyczną, ale także zdrowy sen, eliminację stresu i zdrowie psychiczne.

Zbudowanie zdrowej relacji z jedzeniem i wyjście z błędnego koła diet, które tylko psuje nasze poczucie własnej wartości i przyczynia się do dalszego wzrostu masy ciała lub kolejnych zaburzeń odżywiania, jest podstawą mojej pracy. Dzięki zbudowaniu fundamentów zdrowej relacji z jedzeniem i własnym ciałem, możemy wprowadzać korzystne dla naszego zdrowia zmiany nawyków.

Poza doświadczeniem zawodowym, które zdobywałam przez ostatnie lata kształcąc się i uczestnicząc w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych, dzielę się także własnymi doświadczeniami jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, ADHD i będącą w spektrum autyzmu. Dzięki własnej historii, jestem w stanie znacznie lepiej zrozumieć swoich pacjentów i to z czym się mierzą. W przeszłości przeszłam przez wiele diagnoz, wieloletnie leczenie, terapie, które pomogły mi wrócić do zdrowia i dzięki którym nauczyłam się słuchać swojego organizmu i działać w zgodzie z nim. Uczę swoich pacjentów rozpoznawać objawy psychosomatyczne oraz lepiej radzić sobie ze stresem w codziennym życiu, co przekłada się także na korzystne zmiany w różnych zachowaniach żywieniowych.

Prywatnie jestem mamą dwóch uroczych dziewczynek, miłośniczką czytania i zbierania książek (książkofilia 🙂 ), diet roślinnych, podróży, neuropsychologii i neuropsychiatrii, aktywności na świeżym powietrzu oraz odkrywania kolejnych ciekawostek naukowych na Pubmedzie 🙂

Zapraszam do lektury mojego bloga oraz obserwowania w mediach społecznościowych

a także śledzenia działań naszej Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie. Wraz z licznym gronem specjalistów organizujemy szkolenia i konferencje dla specjalistów, warsztaty i webinary dla pacjentów, a także prowadzimy bloga, grupy wsparcia i wiele ciekawych projektów, które pomagają setkom tysięcy pacjentów wracać do zdrowia.

Studia:

✔ magisterskie: psychologia o spec. neuropsychologia

✔ podyplomowe:

    • pomoc psychopedagogiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorych z elementami psychoonkologii 
    • psychodietetyka
    • psychosomatyka i somatopsychologia
    • dietetyka kliniczna
    • dietetyka i psychologia zdrowia

✔licencjackie: dziennikarstwo i komunikacja społeczna

Kursy:

✔ kurs instruktora nordic walking (Szkoła Nord Walk)
✔ kurs instruktora sportowego spec. fitness (Polska Akademia Sportu)
✔ kurs „cukrzyca, insulinooporność i otyłość” (Farmaceuta.pro)
✔ kurs „Skuteczne wsparcie osób ze spektrum autyzmu” (Akademia Terapii Zajęciowej)
✔ kurs „Terapia w zaburzeniach psychicznych” (Akademia Terapii Zajęciowej)

 

 

 

Niektóre ukończone szkolenia i kursy:

– „Autyzm u dziewcząt – objawy, charakterystyka, wsparcie” – mgr Aleksandra Skirgiełło Strefa Wsparcia Pedagoga
 Techniki terapii psychodynamicznej w leczeniu zaburzeń odżywiania” mgr Dorota Kozak Akademia Terapeuty Psychomedic
– „ADHD u osób dorosłych – diagnoza różnicowa i oddziaływania terapeutyczne” mgr Olga Maracewicz Akademia Terapeuty Psychomedic
– „Postępowanie żywieniowe u pacjentów przed i po zabiegu bariatrycznym – dietoterapia” dr n. o zdr. Patrycja Kłósek Centrum Szkoleniowe Paleta Diet
– „Jak pracować z podjadającym pacjentem?” Polskie Towarzystwo Terapii Poznawczej i Behawioralnej Dzieci, Młodzieży i Rodzin
– „Wybiorczość pokarmowa u dzieci z zaburzeniami integracji sensorycznej” mgr Marta Baj- Lieder, EgoSelect – Akademia Terapeuty
– „Psychologia w dietetyce” dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej – „Leczenie dietetyczne zaburzeń endokrynologicznych u otyłych pacjentów” dr n. o zdr. Patrycja Kłósek Centrum Szkoleniowe Paleta Diet
– „Dietoterapia pacjentów chorych na cukrzyce. Patogeneza schorzenia, epidemiologia oraz sposoby leczenia” dr n. o zdr. Patrycja Kłósek Centrum Szkoleniowe Paleta Diet
– „Pacjent z zaburzeniami psychosomatycznymi – jakie techniki ISTDP mogą pomóc w terapii?” dr Przemysław Duchniewicz Akademia Terapeuty Psychomedic
– „Plan żywieniowy i budowanie zdrowego podejścia do jedzenia u osób z zaburzeniami odżywiania” Instytut Psychodietetyki
– „Jak pracować z dorosłymi pacjentami z zespołem Aspergera (spektrum autyzmu)?” Kamil Dante Lucci, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Jak pracować z dorosłym pacjentem z ADHD? Szkolenie dla psychologów i psychoterapeutów” Kamil Dante Lucci, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Jak pracować terapeutycznie z pacjentem zmagającym się z otyłością?” Katarzyna Kucewicz, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Co każdy psychoterapeuta powinien wiedzieć o prowadzeniu pacjentów przyjmujących farmakoterapię? Edycja 2023”, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Jak skutecznie pracować z pacjentami z anoreksją? Szkolenie dla psychologów i psychoterapeutów” dr n.med. Marta Maryl, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Wspieranie rozwoju i terapia dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu” Beata Chrzanowska-Pietraszuk, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Czym się charakteryzują, jak rozpoznawać i jak diagnozować zaburzenia odżywiania u mężczyzn?” lek. Aneta Michalska, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Jak pracować z zaburzeniem obrazu ciała u osób z zaburzeniami odżywiania?” prof. Bernadetta Izydorczyk, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Jak pracować z młodymi osobami z problemem otyłości?” dr hab. Joanna Radoszewska, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Co każdy psychoterapeuta powinien wiedzieć o zaburzeniach psychosomatycznych i pracy z nimi?” dr hab.n.med. Mariusz Furgał, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „W jaki sposób dieta może wspomagać zdrowie psychiczne pacjentów” Prof. Ewa Stachowska, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Podstawy porozumienia bez przemocy (NVC)”, Agnieszka Pietlicka, Szkoła Psychoterapii Dialog
– „Żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci” – dr Agnieszka Kozioł – Kozakowska, Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center
– „Doradztwo żywieniowe i promocja zdrowia” – dr Agnieszka Kozioł – Kozakowska, Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center

– „Zaburzenia metaboliczne w chorobach psychicznych – jak im zapobiegać i jak je leczyć?” prof. dr.hab.n.med. Adam Wichniak (wykład w ramach Ogólnopolskiej konferencia dla psychiatrów, psychoterapeutów i psychologów)

 

Regularnie uczestniczę także w ogólnopolskich konferencjach i kongresach dla psychologów, psychoterapeutów i dietetyków (np. Kongres Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Ogólnopolski kongres psychologów i psychoterapeutów „Największe wyzwania w pracy psychologa i psychoterapeuty po 2 latach funkcjonowania w rzeczywistości pandemicznej”,  Ogólnopolska Interdyscyplinarna Konferencja „Psychoterapia, Psychologia Kliniczna i Psychiatria – między dyskursem humanistycznym a biomedycznym Integralia”, Konferencje Psychika a Dietetyka PAD i wiele innych).

KONSULTACJE PSYCHODIETETYCZNE I PSYCHOLOGICZNE ONLINE: 

KONSULTACJE PSYCHODIETETYCZNE I PSYCHOLOGICZNE ONLINE: 

Zapisy na konsultacje online: https://insulinoopornosc.com/produkt/konsultacjemusialowska/ 

Zapraszam na indywidualne konsultacje psychodietetyczne i psychologiczne online, podczas których będziemy pracować nad zmianami w Twoim stylu życia. Dzięki temu nawiążesz zdrową relację z jedzeniem i swoim ciałem, wypracujesz zdrowe mechanizmy radzenia sobie ze stresem i emocjami, a także skorzystasz z różnych narzędzi i technik, które pomogą Ci skutecznie leczyć choroby somatyczne, redukować masę ciała i utrzymać zdrowie w dobrej kondycji psychofizycznej.

Oferuję:

Terapię psychodietetyczną, która pozwoli na przywrócenie zdrowej relacji z jedzeniem, pracę nad zdrowymi nawykami żywieniowymi, budowanie trwałej motywacji do zmian w stylu życia oraz pomoc dla osób z zaburzeniami odżywiania (np. kompulsywne objadanie się, zespół nocnego jedzenia, uzależnienie od jedzenia, jedzenie emocjonalne, ortoreksja, bulimia, anoreksja, otyłość, wybiórczość żywieniowa, itp.).

Wsparcie w leczeniu chorób i zaburzeń somatycznych i psychosomatycznych, takich jak otyłość, insulinooporność, choroba Hashimoto, niedoczynność tarczycy, PCOS, celiakia, alergie, migreny, inne zaburzenia i choroby hormonalne, metaboliczne oraz autoimmunologiczne.

Wsparcie emocjonalne i psychodietetyczne w leczeniu otyłości.

Edukację żywieniową i na temat zdrowego stylu życia (żywienie, aktywność fizyczna, sen, rytm okołodobowy, relacje z otoczeniem, higiena itp.)

Wsparcie w redukcji stresu i emocjonalnego jedzenia.

Wsparcie w procesie redukcji masy ciała.

Pomoc w akceptacji nowej diagnozy i wsparcie w procesie zmiany stylu życia dopasowanego do zaleceń lekarskich, dietetycznych i fizjoterapeutycznych.

Edukację dla rodzin i bliskich osób pacjentów chorujących na zaburzenia somatyczne i psychosomatyczne.

Prowadzę konsultacje wyłącznie dla osób dorosłych oraz edukację i wsparcie dla rodziców dzieci chorujących. Nie pracuję bezpośrednio z dziećmi.

Podczas konsultacji przeanalizujemy każdy aspekt Twojego życia i znajdziemy przyczynę Twoich trudności. Ustalimy wspólnie cel naszej pracy, a następnie dopasujemy narzędzia, które pomogą Ci przywrócić zdrową równowagę zarówno w ciele, jak i w umyśle.

Konsultacje online odbywają się na platformie Google Meet.

Zapisy na konsultacje psychodietetyczne online: https://insulinoopornosc.com/produkt/konsultacjemusialowska/ 

Cennik:
Pierwsza konsultacja: 180 zł
Kolejne konsultacje: 150 zł
Pakiet 5 konsultacji: 600 zł

Przed pierwszą konsultacją otrzymasz ankietę zdrowotną oraz dzienniczek żywieniowy, które należy wypełnić i odesłać min. 3 dni przed konsultacją drogą mailową na adres kontakt@dominikamusialowska.pl

Pierwsza konsultacja jest konsultacją wstępną, podczas której chciałabym Cię poznać, przeprowadzić dokładny wywiad, omówić Twoją ankietę zdrowotną, poznać Twoją historię oraz ustalić Twoje cele i potrzeby do dalszej wspólnej pracy.

Do zobaczenia!