Wraz z diagnozą INSULINOOPORNOŚCI, zwykle pojawiają się również inne hasła, które dla osoby początkującej mogą wydawać się mało zrozumiałe. Hiperinsulinemia, krzywa glukozowo-insulinowa, test obciążenia glukozą, hipoglikemia, HOMA, HOMA-IR i wiele innych. Dziś skupimy się na tym ostatnim.

Istnieje kilka metod diagnostycznych insulinooporności. O większości z nich pisałam w artykule JAK ZDIAGNOZOWAĆ INSULINOOPORNOŚĆ?

HOMA-IR to wskaźnik insulinooporności, pomocny w diagnostyce insulinooporności.

Jest to najszybsza metoda określająca czy mamy problem z insulinoopornością oraz na jakim jest poziomie zaawansowania. Do oceny wskaźnika HOMA-IR potrzebujemy wyników badania krwi: insuliny i glukozy wykonanej w badaniu na czczo.

Otrzymane wyniki podstawiamy do wzoru:
HOMA = [insulinemia na czczo (mU/ml) x glikemia na czczo (mmol/l)]/22,5.

Jeśli nie chcemy skupiać się na samodzielnej matematyce, możemy skorzystać z gotowego kalkulatora HOMA-IR dostępnego na stronie naszej Fundacji – KALKULATOR HOMA-IR

Kalkulator dostępny jest też na tym blogu, na stronie głównej. UWAGA! UPEWNIJCIE SIĘ CZY DOBRZE USTAWILIŚCIE JEDNOSTKI!

Wynik powyżej 2 może już świadczyć o insulinooporności.

Istnieje kilka wad takiego sposobu diagnostyki. Po pierwsze, osoby, które mają prawidłowy poziom insuliny ale wysoki poziom glukozy, także będą miały wysoki wynik HOMA-IR.

cukrzyca insulinooporność

Wysoki poziom glukozy może świadczyć o rozwijającej się cukrzycy. Dlatego poza samym wskaźnikiem trzeba dobrze przyjrzeć się czy normy laboratoryjne np. glukozy nie zostały przekroczone. Wynik powyżej 100mg/dl świadczy o stanie przedcukrzycowym a powyżej 126mg/dl na czczo (wykonany przynajmniej trzy razy) o cukrzycy.

Oczywiście osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą także narażone są na insulinooporność, więc nawet jeśli wynik insuliny na czczo jest prawidłowy (poniżej 10-12mU/ml) nie znaczy, że nie jesteśmy zagrożeni insulinoopornością.

Problem drugi związany ze wskaźnikiem HOMA-IR związany jest z prawidłowymi wynikami na czczo ale nieprawidłowościami po tzw. teście obciążenia glukozą (test OGTT) czyli potocznie nazywaną “krzywą insulinową i glukozową”.

U wielu osób nieprawidłowości pojawiają się dopiero w dokładniejszych badaniach niż sam wskaźnik HOMA-IR np. hiperinsulinemia, hipoglikemia, nietolerancja glukozy itp.

Pamiętajmy też, że zgodnie z definicją insulinooporności:
“Insulinooporność to stan w którym dochodzi do obniżenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny mimo jej prawidłowego lub podwyższonego poziomu w surowicy krwi”.

Dlatego ja osobiście zawsze polecam poza badaniem insuliny i glukozy na czczo, wykonać test obciążenia glukozą (OGTT). O tym jak się przygotować do tego badania przeczytacie w artykule “Doustny test obciążenia glukozą (OGTT) – jak go wykonać i jak się do niego przygotować?” na blogu mojej Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.



Czytaj na blogu Fundacji:

Zbadaj się na WIOSNĘ! Darmowe badania od firmy Synexus

Doustny test obciążenia glukozą (OGTT) – jak go wykonać i jak się do niego przygotować?

Test obciążenia glukozą (OGGT) czyli “krzywa glukozowa i insulinowa” – jak się przygotować?