Jak pokonać insulinooporność – główną przyczynę chorób naszych czasów? Premiera nowej książki!

O insulinooporności, Recenzje, relacje

Zanim napisałam swoją pierwsza książkę Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, szukałam jakiejkolwiek literatury dla pacjentów na temat insulinooporności, która by w prosty, ale zarazem oparty na nauce sposób, wyjaśniała zjawisko i postępowanie na temat tego zaburzenia. Niestety nic takiego nie znalazłam. Zagraniczna literatura zawierała niewielkie publikacje, jednak nie były one wystarczające i przede wszystkim nie były dostępne w języku polskim. To też skłoniło mnie do napisania swojej książki, a później z Magdaleną Makarowską, przy wsparciu wielu specjalistów następnych

Gdy Wydawnictwo Feeria poprosiło mnie o opinie na temat książki Benjamina Bikmana, poczułam, że szykuje się coś nowego, w pewien sposób rewolucyjnego. W końcu autor, doktor w dziedzinie bioenergetyki w East Caroline University, wiele lat swojego dorobku naukowego poświecił na badaniach nad metabolicznymi adaptacjami organizmu po chirurgicznym leczeniu otyłości, a następnie kontynuował badania nad zaburzeniami przemiany materii ze szczególnym uwzględnieniem insulinooporności. Obecnie prowadzi prace badawcze nad insuliną, w tym jej rolą w regulacji metabolizmu człowieka oraz w powodowaniu różnych chorób przewlekłych, jako wykładowca w Brigham Young University i dyrektor Diabetes Research Lab

Otrzymałam oryginalną wersję książki „Why We Get Sick. The Hidden Epidemic at the Root of Most Chronic Disease – and How to Fight it” z prośbą o opinie czy warto wydać ją w polskim przekładzie. 
– Dominika jeśli uznasz, ze warto, to działamy – powiedziała Ania Rogala, szefowa Wydawnictwa. Byłam przekonana, że to dobry krok, ale miałam wątpliwości czy ta książka, pisana na rynek amerykański, przyjmie się ze zrozumieniem i rozsądkiem wśród pacjentów na rynku polskim. 

Szczególnie, że autor pokazuje korzyści ze stosowania diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej w insulinooporności, co stoi w sprzeczności z tym co zaleca Polskie Towarzystwo Diabetologiczne a także nasza Fundacja. Na naszych grupach wsparcia, a także w naszych książkach, zapewne nie raz spotkaliście się z tym, ze odradzamy stosowanie takich diet wśród pacjentów i propagujemy zasady zdrowego odżywiania, oparte przede wszystkim na zdrowej relacji z jedzeniem oraz spożyciu zdrowych węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym. Po przeczytaniu tej książki zobaczycie, że autor wcale nie uznaje tych metod za nieprawidłowe, wręcz przeciwnie. Jednak swoje badania opiera na zupełnie innym modelu żywieniowym. 

Mimo tych rozbieżności, postanowiłam podjąć się tego tematu i umożliwić szersze spojrzenie na insulinooporność, licząc na rozsądek naszych polskich pacjentów. 

Nasze stanowisko na ten temat jest jasne – nie negujemy badań naukowych, stanowiska ekspertów i naukowców, wręcz przeciwnie, jesteśmy zgodni co do tego by kierować się tym co świat nauki przed nami otwiera. Stanowisko to wynika z naszych własnych doświadczeń z gabinetów dietetycznych. Mając bezpośredni kontakt z pacjentami, mamy świadomość, że pacjenci z insulinoopornością borykają się nie tylko z tym zaburzeniem, nadmierną masą ciała i dolegliwościami z tym związanymi, tylko także z problemami natury emocjonalnej. Wiemy, że tryb życia jaki prowadzicie jest stresogenny, zabiegany, często uniemożliwiający wprowadzanie prostych zmian w nawykach żywieniowych, a co dopiero stosowanie restrykcyjnych diet, które są nie tylko trudne, ale bez odpowiedniej wiedzy łatwe w nich o popełnianie błędów, które w ogólnym rozrachunku mogą być szkodliwe dla zdrowia (jak dieta ketogeniczna, niskowęglowodanowa czy okresowe posty).

Z naszego doświadczenia w pracy z pacjentami wynika, że czasami drobne zmiany w nawykach żywieniowych już przynoszą rewelacyjne efekty w leczeniu insulinooporności. Dlatego też, nie narzucamy gwałtownych i dużych zmian w żywieniu, które mogą być zbyt trudne do TRWAŁEGO stosowania, bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym i fizycznym. Niemniej, każdy przypadek jest inny, a nasi specjaliści zawsze podchodzą do pacjentów indywidualnie, co też powinni robić wszyscy specjaliści w tym lekarze, dietetycy, fizjoterapeuci, psycholodzy itp. 

Książka “Jak pokonać insulinooporność – główną przyczynę chorób naszych czasów” Benjamina Bikmana, nie jest książką o diecie ketogenicznej w insulinooporności. Wręcz przeciwnie. Wzmianka o żywieniu jest wbrew pozorom niewielka, jednak postanowiłam wyjaśnić te informacje, ponieważ zdaję sobie sprawę z tego, że osoby, które ją przeczytają będą mogły być nieco zdziwione. Nasze stanowisko w tym temacie jest niezmienne, jednak nie zamykamy się na najnowsze doniesienia nauki i przyjmujemy punkt widzenia i doświadczenia autora, które mogą być pomocne dla wielu pacjentów z insulinoopornością. 

O CZYM JEST KSIĄŻKA BENJAMINA BIKMANA?

Zdecydowana większość książki, to wiedza na temat insulinooporności i jej powikłań, oparta na działalności naukowej autora. Pokazuje jak insulina wpływa na cały nasz organizm, a jej nieprawidłowe działanie może niszczyć poszczególne organy wywołując szereg chorób i dolegliwości. 

Uznałam, że ta książka powinna ukazać się w Polsce, ponieważ jesteśmy jednym z nielicznych krajów, w którym temat insulinooporności jest tak mocno propagowany (między innymi za sprawą naszej Fundacji), że zgłębienie tego tematu, będzie korzystne do uzupełnienia wiedzy, którą przekazujemy w ramach naszej działalności edukacyjnej, a także wydawniczej. Ta książka może być kontynuacją dyskusji w świecie medycyny i dietetyki na temat skutecznego leczenia insulinooporności, a także może zachęcić lekarzy innych specjalizacji, niż endokrynologia i diabetologia, do zainteresowania się wpływem insuliny na choroby neurologiczne, gastrologiczne, onkologiczne, ginekologiczne czy kardiologiczne. 

Premiera książki będzie miała miejsce 5 maja 2021, ale już można zamawiać książkę w przedsprzedaży: https://www.empik.com/jak-pokonac-insulinoopornosc-glowna-przyczyne-chorob-naszych-czasow-bikman-benjamin,p1261751311,ksiazka-p

Możecie spodziewać się, że jeszcze nie raz o niej wspomnimy, gdyż informacje w niej zawarte powinny dotrzeć do każdego pacjenta z insulinoopornością i specjalisty, który zajmuje się tym zagadnieniem u swoich pacjentów. 

Zapraszamy także do zapoznania się z naszymi książkami o insulinooporności – https://www.empik.com/ksiazki,31,s?q=musiałowska