Na pomysł napisania książki „Dieta FLEXI w insulinooporności – Twoja droga do wege” z Magdą Makarowską wpadłyśmy już dość dawno temu. Mimo że jesteśmy wielkimi fankami roślinnego modelu żywienia, miałyśmy mieszane uczucia co do tego, czy ten temat przyjmie się wśród naszych czytelników. Czułyśmy jednak, że prędzej czy później nadejdzie moment na tę książkę, co szczególnie nas cieszy, ponieważ diety roślinne są niezwykle pyszne, różnorodne, a przede wszystkim zdrowe i bezpieczne, wręcz zalecane pacjentom z insulinoopornością.
Kto może stosować dietę fleksitariańską?
Świetnie sprawdzają się także u cukrzyków, pacjentów z niedoczynnością tarczycy, chorobą Hashimoto, zespołem policystycznych jajników (PCOS), chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym i wieloma innymi problemami zdrowotnymi. Oczywiście, nie zapominaj o tym, że każdy człowiek jest inny i istnieją przypadki, kiedy należy podejść do tematu nieco bardziej indywidualnie. W książce „Dieta FLEXI w insulinooporności – Twoja droga do wege” pokazujemy, jak małymi krokami eliminować z diety mięso, dążąc do modelu wegetariańskiego, a także jak ograniczać mięso, żeby jeść go po prostu mało, „od wielkiego dzwonu”. W dużym skrócie… zyskujesz dostęp do grona flexitarian!
Wybitni naukowcy i eksperci z dziedziny medycyny i dietetyki, którzy co roku zamieszczają na platformie U.S. News and World Report zestawienie najzdrowszych diet świata, w 2019 roku na pierwszych trzech miejscach usytuowali dietę śródziemnomorską, DASH oraz flexitarianizm. Ta ostatnia pozycja pojawiła się w zestawieniu po raz pierwszy i wzbudziła duże zainteresowanie opinii publicznej. Za tą dietą przemawiały według badaczy: bezpieczeństwo stosowania diety, łatwość przygotowywania posiłków, wartość odżywcza, małe ryzyko niedoborów oraz skuteczność w odchudzaniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu 2, nadciśnienia i wielu chorób układu sercowonaczyniowego oraz nowotworów.
Co to jest flexitarianizm?
Flexitarianizm to model żywieniowy oparty na zasadach diety wegetariańskiej, dopuszczający okazjonalne spożywanie mięsa.
Wyraz „flexitarianizm” powstał z połączenia angielskich słów: flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetarianizm), i dosłownie oznacza elastyczny wegetarianizm. Ten sposób ż żywienia łączy elementy diety śródziemnomorskiej ze spożyciem najwyżej 1–2 porcji mięsa tygodniowo.
Na czym polega dieta fleksitariańska?
Polega zaś przede wszystkim na jedzeniu dużych ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, orzechów oraz tłuszczy roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), a w ograniczonej ilości nabiału, ryb i jaj. Pozwala to na uzyskanie z pożywienia wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym białka, bez ryzyka niedoborów.
Dieta taka zapewnia odpowiednią podaż błonnika oraz składników antyoksydacyjnych, a także pozy tywnie wpływa na trawienie oraz stan mikroflory jelitowej. Jest to idealna propozycja dla tych wszystkich, dla których czysty wegetarianizm jest zbyt restrykcyjny, a którzy chcieliby jednak zmniejszyć ilość mięsa w diecie.
Co przemawia za stosowaniem diety flexitariańskiej?
Mimo że dieta flexi jako model żywienia istnieje od dość niedawna i nie ma na jej temat zbyt wielu badań, zawiera ona elementy bardzo dobrze przebadanych diet – śródziemnomorskiej, DASH oraz semiwegetariańskiej. Uwzględnia także zasady piramidy żywieniowej propagowanej od 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Światową Organizację Zdrowia (World Health Organization, WHO).
Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, szczególnie wysoko przetworzonego, przynosi liczne korzyści zdrowotne. Zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia i nowotworowych, minimalizuje ryzyko przed wczesnego zgonu, a tym samym przedłuża życie. Ponadto dieta flexi spełnia ogólne kryteria zdrowego odżywiania oraz zasadę, która powinna przyświecać na co dzień w żywieniu: najważniejsze w diecie są umiar i urozmaicenie.
Dodatkowo stosowanie takiej diety jest proste i sprowadza się do kilku ogólnych reguł:
• Planując posiłki, staraj się zachować różnorodność – warzywa i owoce wzbogacaj o jajka, nabiał, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, aby posiłek był sycący mimo braku mięsnego dodatku.
• Łącz prawidłowo składniki – aby uzyskać pełnowartościowe białko roślinne, łącz nasiona roślin strączkowych z produktami zbożowymi, takimi jak grube kasze, makarony razowe czy ciemne pieczywo.
• Mięso jedz z rzadka – chude (drób, indyk), pochodzące z dobrego źródła i nie przetworzone – ewentualnie zastępuj je tłustą rybą.
Fragment tekstu pochodzi z książki „Dieta FLEXI w insulinooporności – Twoja droga do wege” Dominiki Musiałowskiej i Magdaleny Makarowskiej. Książkę możesz kupić np. TU: https://www.empik.com/dieta-flexi-w-insulinoopornosci-z-niskim-ig-makarowska-magdalena,p1237771693,ksiazka-p
0 komentarzy