Rodzaje diet roślinnych

Dieta

W codziennym życiu bardzo często spotykamy się z określeniami „dieta wegetariańska”, „dieta wegańska”, „dieta roślinna”, „wege”, „vegan” i wiele innych. Pewnie każda z nas zna przynajmniej jedną osobę, która jest wegetarianką lub wegetarianinem. Temat ten rodzi jednak częste konflikty, ponieważ jeden „wege” je ryby, inny nie. Jeden „wege” je nabiał, inny nie. Jeden „wege” je jajka, inny nie. Jeden „wege” raz na kilka miesięcy zje mięso i dalej twierdzi, że jest „wege”, a inny od lat nawet na nie nie patrzy. Wiecie, że diet “wege” jest wiele? Poznajcie je!

Rodzaje diet roślinnych

• Weganizm – dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych, eliminująca mięso, nabiał, jaja, często także miód.

• Semiwegetarianizm – dieta oparta głównie na produktach roślinnych, ale dopuszczająca spożywanie od czasu do czasu nabiału, ryb czy drobiu.

• Witarianizm – „surowa” dieta roślinna, dieta RAW, oparta na produktach roślinnych nie­ poddanych obróbce termicznej (gotowanie w temperaturze do 40°C).

• Laktoowowegetarianizm – dieta oparta głównie na produktach roślinnych, z dodatkiem jaj i produktów mlecznych.

• Owowegetarianizm – dieta oparta głównie na produktach roślinnych, z dodatkiem jaj.

• Pescowegetarianizm – dieta oparta głównie na produktach roślinnych, z dodatkiem ryb.

Oczywiście te konkretne nazwy są używane dość rzadko. Nieczęsto spotykamy się z tym, żeby ktoś mówił „jestem laktoowowegetarianinem”, słyszymy po prostu „jestem wege” lub „jestem na diecie wegetariańskiej”. Jak widać, teoria i praktyka to dwie różne sprawy. Niemniej, niezależnie od tego, jaki model żywienia wybierzemy, eliminacja mięsa zawsze wyjdzie nam na zdrowie.

Diety roślinne

Diety roślinne zyskują coraz większą popularność na świecie, zarówno dzięki ich znaczącym walorom zdrowotnym, różnorodności, jak i kwestiom etycznym, kulturowym i ochronie środowiska. Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość pożywienia, źródło jego pochodzenia, a także stan naszej planety. Nie jest tajemnicą, że zmniejszenie spożycia mięsa przyczyniłoby się do poprawy jej kondycji.

Na podstawie licznych rozmów i ankiet przeprowadzanych w naszych grupach wsparcia wiem, że istnieje cała rzesza osób, które chciałyby przestać jeść mięso, ale nie potrafią z niego zrezygnować. Jedni twierdzą, że posiłkami bezmięsnymi się nie najadają, inni obawiają się, że nie uda im się zastąpić białka zwierzęcego. Sporo osób skarży się na brak pomysłów na dania bezmięsne albo mówi o swojej słabości do mięsnego smaku. I właśnie dla takich jak wy powstały flexitarianizm oraz nasz poradnik “Dieta FLEXI w insulinooporności. Twoja droga do zdrowia“, w którym skupiamy się głównie na kwestiach zdrowotnych i wpływie diety roślinnej na nasze zdrowie w kontekście insulinooporności.

Z naszych wcześniejszych książek dobrze już wiecie, czym jest insulinooporność. Jeśli ich nie czytałaś, obowiązkowo zajrzyj do pierwszej publikacji Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdro­we życie. W odróżnieniu od kolejnych, nie jest to książka kulinarna, lecz kompendium wiedzy na temat insulinooporności. Znajdziesz w nim informacje na temat tego, czym jest insulinooporność, jakie są jej przyczyny, objawy, jak wygląda diagnostyka, leczenie i jak zmienić styl życia, by wrócić do zdrowia.

Jest tam również wywiad z endokrynologiem, rozdział Magdy Makarowskiej, współ­autorki wszystkich “insulinoopornych” książek, dotyczący diety, a także mojego męża Pawła Musiałowskiego, dotyczący nawyków i pracy nad nimi. Są także plany treningowe oraz wiele wskazówek i porad dotyczących tego, jak żyć z insulinoopornością. Gdy przeczytasz tę książkę, dużo łatwiej będzie ci wdrożyć do codziennej praktyki to, o czym piszemy w kolejnych poradnikach.